Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

ABD Korumacı Politikaların Küresel Ekonomi ve Ülkelerin İhracatları Üzerindeki Etkileri

ABD yönetiminin uyguladığı korumacı politikalar, küresel ekonomi üzerinde riskler oluştururken ülkelerin ihracatları için belirsizlik yaratıyor.

Trump’ın Gümrük Vergisi Tehlikesi

ABD Başkanı Donald Trump, Japonya ve Güney Kore’ye gönderdiği “tarife mektuplarında” 1 Ağustos itibarıyla sektörel tarifelerden ayrı olarak yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu.

Özellikle otomobil kategorisinde uygulanacak olan bu yeni gümrük vergisi, önde gelen Japon ve Güney Kore merkezli üretici firmaların nasıl bir strateji izleyeceğine dair merak uyandırdı.

Türkiye Otomotiv Sektöründen İyi Haber

Türkiye otomotiv endüstrisi, ABD’nin tarife tehditlerine rağmen istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. TİM verilerine göre, otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tüm zamanların en yüksek ocak-haziran dönemi ihracatını gerçekleştirerek 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarlık bir başarı elde etti.

Geçen yıla göre yüzde 13 artışla sektörün toplam ihracattaki payı yüzde 15,2 olarak hesaplandı. Türkiye’nin toplam ihracatı ise yüzde 4,1 artışla 131 milyar 440 milyon 136 bin dolar seviyesine ulaştı. En fazla ihracat Almanya’ya yapılırken, toplam otomotiv ihracatı içinde en büyük paya sahip ülke oldu.

Almanya ve Diğer İhracat Rakamları

Yılın ocak-haziran döneminde, otomotiv sektöründe en fazla ihracat Almanya’ya yapıldı. Almanya’yı sırasıyla Fransa, Birleşik Krallık, İspanya ve İtalya izledi. Değer bazında ihracattaki artışta Almanya’nın en önde olduğu görüldü.

İl bazında bakıldığında ise Kocaeli, otomotiv sektöründe en fazla ihracatı gerçekleştiren il konumunda. Bursa, İstanbul, Sakarya ve Ankara da otomotiv sektöründeki başarılı ihracat performanslarıyla dikkat çekiyor.

Otomotiv Sektöründeki İhracat Trendleri

Otomotiv endüstrisinin dış satımı, son yıllarda istikrarlı bir şekilde artarak rekor seviyelere ulaşıyor. 2024 ve önceki yıllar arasındaki karşılaştırmalarda, sektörün ihracatındaki artış trendi açıkça görülüyor.

Sonuç olarak, otomotiv sektörü küresel ekonomideki dengesizliklere rağmen ihracattaki artışını sürdürüyor ve Türkiye’nin ekonomik büyümesine önemli katkılar sağlıyor.

Related Posts

Bira ve viski zamlandı. Bakkal fiyatı bile ‘pes’ dedirtti

Alkol fiyatları cep yakıyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, Tuborg ve Pernod Ricard Türkiye alkol gruplarına zam geldiğini duyurdu. Sosyal medya üzerinden açıklanan yeni fiyatlar, tüketicileri şaşırttı. Tuborg’un …

Altın alımıyla ilgili önemli değişiklik!

İşlenmiş kıymetli madenlerin farklı ödeme yöntemleriyle ithalatına ilişkin yeni esaslar belirlendi. Konuya dair değişiklik içeren Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. BAKANLIĞA YENİ YETKİ “Türk Parası Kıymetini Koruma …

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Son dakika! İnternet satışlarında zorunluluk getirildi

Yurtdışından satış yapan e-Ticaret platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmaları bir süredir gündemdeydi. Daha önce yapılan açıklamalarda, temsilcilik başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmemeleri halinde bu platformlara yaptırım …

Türkler parasını nasıl saklıyor? Hollandalı dev banka tek tek analiz etti

ING Türkiye’nin 2025 1. çeyrek Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre, her iki kişiden biri tasarruf yapıyor. Yastık altı birikim yine ilk sırada; gençlerde düşüş, uzun vadede getiri beklentisi yükselişte

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde tarifeler değişti

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil yapılabilecek tutar 50 bin liradan 250 bin liraya yükseltildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir