Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kıbrıs Barış Harekatı mesajı

“`html

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. Yılı: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ömer Çelik’ten Mesajlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı münasebetiyle sosyal medya üzerinden bir paylaşımda bulundu. Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkının 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı içtenlikle kutluyorum. Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yılı vesilesiyle, Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde yaşamını yitiren şehitlerimizi anıyor, kahraman gazilerimize minnet duygularımı iletiyorum.” şeklinde ifadelerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı paylaşımı

ÖMER ÇELİK: 51. YIL DÖNÜMÜNDEYİZ

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yılı dolayısıyla yayımladığı mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yılını kutluyoruz. Kıbrıs Türklerinin 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum. Aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, kahraman gazilerimize olan saygımızı sunuyoruz. Cumhurbaşkanımızın uluslararası platformlardaki KKTC destekçisi rolü her zamankinden daha büyük bir anlam taşıyor ve etkileyici sonuçlara yol açıyor. Kıbrıs Türklerinin adalet arayışını desteklemeye devam edeceğiz.”

Ömer Çelik'in Kıbrıs Barış Harekatı mesajı

51 YIL ÖNCE BUGÜN “AYŞE TATİLE ÇIKTI”

Kıbrıs’ta yaşayan Türklerin Rum baskısıyla karşı karşıya kalmalarını önlemek ve adada barış ve huzuru sağlamak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri, 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Barış Harekatı’nı gerçekleştirmiştir.

HAREKATA GİDEN YOL

1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ardından Kıbrıslı Türkler ve Rumlar için eşit siyasi haklar tanınmıştı. Ancak Kıbrıs Rum tarafı, sürekli olarak Kıbrıslı Türklerin devlet kurumlarından dışlanması için adım atarak, Enosis hedefi doğrultusunda girişimlerde bulunmuştur. 1963 yılında Kıbrıslı Rumlar, anayasayı feshederek Kıbrıs Cumhuriyeti’ni fiilen sona erdirmiştir.

Kıbrıs Harekatı tarihi

RUMLAR ARASINDAKİ ÇATIŞMA

Enosis hedefi doğrultusunda silahlanan Rumların, Yunanistan’ın desteğiyle Kıbrıslı Türklere yönelik 1963-1974 yılları arasında baskı ve saldırıları artmıştır. Bu süreç, Kıbrıslı Türklerin yönetimden dışlanması sonrası Rumlar arasında da görüş ayrılıklarına yol açmıştır. 15 Temmuz 1974’te EOKA liderlerinden Nikos Sampson, Yunanistan’a birleşme hedefiyle kısa süreli bir darbe gerçekleştirmiştir. Bu durum, Kıbrıs’ın bütünlüğüne ciddi bir tehdit oluşturmuştur.

Başbakan Bülent Ecevit ve İngiltere Dışişleri Bakanı James Callaghan arasındaki görüşmeler sonucunda Türkiye, 20 Temmuz 1974’te Garanti Antlaşması çerçevesinde Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlatma kararı almıştır. Ecevit, harekatın amacını “Biz savaş için değil, barış için buradayız.” sözleriyle duyurmuştur.

Kıbrıs Barış Harekatı duyurusu

“AYŞE TATİLE ÇIKSIN”

Konferansın ikinci aşaması 8 Ağustos’ta başladı, fakat Yunan tarafı herhangi bir öneriyi kabul etmemiştir. Rum ve Yunan askerlerinin Türk bölgelerinden çekilmesi beklenirken, çatışmalar devam etmiştir. 14 Ağustos’ta “Ayşe tatile çıksın” sloganıyla harekatın ikinci aşaması başlamış ve 16 Ağustos’ta ateşkes ilan edilmiştir. Harekât sonucunda Kıbrıs Türk toplumu koruma altına alınmıştır. Ancak, geri çekilen Rum askerleri, Türk köylerine saldırarak büyük zararlar vermiştir. Çeşitli toplu mezarlar ve katliamlar harekat sonrası tespit edilmiştir.

Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Türk ordusu toplamda 498 şehit verirken, Kıbrıs Türk tarafında ise 70’i mücahit, 270 kişi kaybedilmiştir. Kıbrıs Türklerinin toplam şehit sayısı ise 1.672’dir.

İkinci Kıbrıs Harekatı

KIBRIS TÜRKLERİ KENDİ DEVLET YAPILARINI KURDU

Kıbrıs’ın mevcut sınırlarının şekillenmesine katkı sağlayan harekattan sonra, Kıbrıslı Türkler, 1 Ekim 1974’te Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi’ni oluşturmuşlardır. Sonrasında Kıbrıs Türk Federe Devleti (KTFD) 13 Şubat 1975’te ilan edilmiştir. 1983 yılında ise KKTC’nin kurulması, Kıbrıs Türk halkının kendi kaderini tayin etme hakkını açıkça ortaya koymuştur. Bu dönemle birlikte Kıbrıs Türkleri, 41 hükümet oluşturmuş ve 4 farklı kişi cumhurbaşkanı olarak görev almıştır.

Kıbrıs Türk Federe Devleti

KKTC anayasası temsilci bir demokrasi sistemini benimsiyor. 5 yılda bir yapılan seçimlerle ilgili devlet yönetiminde Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu yer alıyor. Yasama yetkisi 50 üyeden oluşan Cumhuriyet Meclisi’ne aittir. Kıbrıs’ta milletvekili genel seçimleri de yine 5 yılda bir gerçekleştirilmektedir.

“`

Related Posts

Rize’de Otobüs Kazası Anı Güvenlik Kamerasında

Rize’nin Derepazarı ilçesinde otobüs refüje çıkarak kazaya karıştı, yolcular başka otobüsle tahliye edildi.

Ek atama isteyen öğretmenler bir araya geldi: “Sadaka Değil, Hakkımızı İstiyoruz”

2024 KPSS puanıyla ek atama talebinde bulunan öğretmenler, bugün Ankara Ulus Meydanı’nda bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Öğretmenler, atanamama sorununun büyüdüğüne dikkat çekerken, “En az ücretli öğretmen kadar ek atama” çağrısında bulundu.

Mahkemeye gidemeyince, mahkeme ayağına geldi

Osmaniye’de sağlık sorunları nedeniyle adliyeye gidemeyen bir müştekinin ifadesi, “evde adalet hizmeti” kapsamında hâkim tarafından evinde alındı. Bu uygulamayla yargılamalarda gecikmenin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Randevularınızı bile iptal edin… İstanbul’da kritik salı ve çarşamba: Bu iki gün için alarm verildi!

Türkiye, mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklarla boğuşmaya devam ediyor. Son olarak Prof. Dr. Orhan Şen’den önemli uyarılar geldi. Sıcaklıkların önümüzdeki günlerde daha da artacağını belirten Şen, özellikle salı ve çarşamba günlerine dikkat çekti.

İletişim Başkanı Duran’dan Kıbrıs Barış Harekatı Mesajı

İLETİŞİM Başkanı Burhanettin Duran, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51’inci yıl dönümü ve ’20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’ nedeniyle yayımladığı mesajda, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin siyasi eşitliğini ve egemenliğini teminat altına alma irademizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Bingöl’de Ruhsatsız Silah Ele Geçirildi

Polis, Bingöl’de ruhsatsız tabanca ve fişekle bir şahsı yakaladı, adli işlem başlatıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir