LGS Sınavı Sonuçları ve Tercih Süreci Detayları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen 8. sınıf öğrencileri için LGS kapsamındaki merkezi sınav, 15 Haziran tarihinde gerçekleştirildi. Toplamda 1 milyon 10 bin 916 öğrencinin başvurduğu sınava katılım 963 bin 142 öğrenci ile yüzde 95,27 seviyesinde gerçekleşti. Sınavın ardından açıklanan sonuçlara göre, tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan alan 719 öğrenci birincilik elde etti. İşte LGS tercih sürecine dair detaylar:
1- Bu yıl kaç ortaöğretim kontenjanı bulunmaktadır?
2021 yılı itibariyle liselerde toplamda 201 bin 405 kontenjan yer almaktadır.
- Anadolu liseleri: 63 bin 730
- Fen liseleri: 39 bin 420
- Anadolu imam hatip liseleri: 44 bin 94
- Sosyal bilimler liseleri: 9 bin 360
- Anadolu mesleki ve teknik liseleri: 44 bin 801
2- Merkezi sınav puanı ile kaç okula kadar tercih yapılabilecektir?
Öğrenciler, 10 tercihe kadar sınavla öğrenci alan okullara başvuru yapabileceklerdir. Tercihler, belirlenen kontenjanlar doğrultusunda puan üstünlüğüne göre gerçekleştirilecektir.
Sınavla öğrenci alan okullarda puanların eşit olması durumunda sırasıyla “Okul Başarı Puanı” (OBP), 8, 7 ve 6. sınıflardaki “Yıl Sonu Başarı Puanı” (YBP), devamsızlık durumu, tercih önceliği ve öğrencinin doğum tarihi göz önünde bulundurularak yerleştirme işlemi yapılacaktır.
3- Depremzede öğrencilere yönelik uygulanan ek kontenjanlar devam edecek mi?
2023 yılında Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ve Gaziantep’in belirli ilçelerinde eğitimlerini tamamlayan öğrenciler için ek kontenjan uygulaması devam edecektir.
Yerleştirme sürecinde her 30 kontenjana 1 ek kontenjan verilecek olup, bu kontenjanlar puan üstünlüğüne ve tercih önceliğine göre değerlendirilecektir. Yerleştirme sürecinde ek kontenjanlar kullanılmayacaktır.
4- Okulların kontenjan bilgilerine nasıl erişilebilir?
LGS kapsamındaki merkezi sınavla öğrenci alan okulların kontenjan bilgileri ve geçen seneki yüzdelik dilimleri, e-Okul sistemi üzerinden yayımlanmıştır.
- Okulların kontenjan bilgileri ve yüzdelik dilimleri e-Okul sistemi üzerinden incelenebilir.
- Yerel yerleştirme kapsamında sınavsız öğrenci alan okulların tercih tablolarına da e-Okul üzerinden erişim sağlanabilir.
5- Sınava girmeyen öğrencilerin yapması gerekenler nelerdir?
Tüm öğrenciler yerel yerleştirme tercihinde bulunmak zorundadır. Merkezi sınav puanına sahip tüm öğrenciler, yerel yerleştirme sürecine dahil edileceklerdir.
Yerel yerleştirmelerde, öğrencilerin ikamet adresleri, OBP ve devamsızlık durumları göz önünde bulundurularak en fazla 5 tercih yapmaları gerekmektedir. En az bir okul tercih edilmesi zorunlu tutulmuştur.