10 soruda LGS tercihleri

LGS Sınavı Sonuçları ve Tercih Süreci Detayları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen 8. sınıf öğrencileri için LGS kapsamındaki merkezi sınav, 15 Haziran tarihinde gerçekleştirildi. Toplamda 1 milyon 10 bin 916 öğrencinin başvurduğu sınava katılım 963 bin 142 öğrenci ile yüzde 95,27 seviyesinde gerçekleşti. Sınavın ardından açıklanan sonuçlara göre, tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan alan 719 öğrenci birincilik elde etti. İşte LGS tercih sürecine dair detaylar:

1- Bu yıl kaç ortaöğretim kontenjanı bulunmaktadır?

2021 yılı itibariyle liselerde toplamda 201 bin 405 kontenjan yer almaktadır.

  • Anadolu liseleri: 63 bin 730
  • Fen liseleri: 39 bin 420
  • Anadolu imam hatip liseleri: 44 bin 94
  • Sosyal bilimler liseleri: 9 bin 360
  • Anadolu mesleki ve teknik liseleri: 44 bin 801

2- Merkezi sınav puanı ile kaç okula kadar tercih yapılabilecektir?

Öğrenciler, 10 tercihe kadar sınavla öğrenci alan okullara başvuru yapabileceklerdir. Tercihler, belirlenen kontenjanlar doğrultusunda puan üstünlüğüne göre gerçekleştirilecektir.

Sınavla öğrenci alan okullarda puanların eşit olması durumunda sırasıyla “Okul Başarı Puanı” (OBP), 8, 7 ve 6. sınıflardaki “Yıl Sonu Başarı Puanı” (YBP), devamsızlık durumu, tercih önceliği ve öğrencinin doğum tarihi göz önünde bulundurularak yerleştirme işlemi yapılacaktır.

3- Depremzede öğrencilere yönelik uygulanan ek kontenjanlar devam edecek mi?

2023 yılında Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ve Gaziantep’in belirli ilçelerinde eğitimlerini tamamlayan öğrenciler için ek kontenjan uygulaması devam edecektir.

Yerleştirme sürecinde her 30 kontenjana 1 ek kontenjan verilecek olup, bu kontenjanlar puan üstünlüğüne ve tercih önceliğine göre değerlendirilecektir. Yerleştirme sürecinde ek kontenjanlar kullanılmayacaktır.

4- Okulların kontenjan bilgilerine nasıl erişilebilir?

LGS kapsamındaki merkezi sınavla öğrenci alan okulların kontenjan bilgileri ve geçen seneki yüzdelik dilimleri, e-Okul sistemi üzerinden yayımlanmıştır.

  • Okulların kontenjan bilgileri ve yüzdelik dilimleri e-Okul sistemi üzerinden incelenebilir.
  • Yerel yerleştirme kapsamında sınavsız öğrenci alan okulların tercih tablolarına da e-Okul üzerinden erişim sağlanabilir.

5- Sınava girmeyen öğrencilerin yapması gerekenler nelerdir?

Tüm öğrenciler yerel yerleştirme tercihinde bulunmak zorundadır. Merkezi sınav puanına sahip tüm öğrenciler, yerel yerleştirme sürecine dahil edileceklerdir.

Yerel yerleştirmelerde, öğrencilerin ikamet adresleri, OBP ve devamsızlık durumları göz önünde bulundurularak en fazla 5 tercih yapmaları gerekmektedir. En az bir okul tercih edilmesi zorunlu tutulmuştur.

Related Posts

2025 YDS/2 sınavı ne zaman, saat kaçta? 2025 YDS/2 sınavı kaç dakika, kaç soru?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2025-YDS/2) için geri sayım başladı. Peki, 2025 YDS/2 sınavı ne zaman, saat kaçta? 2025 YDS/2 sınavı kaç dakika, kaç soru?

Bakanlıktan ‘Spotify’ açıklaması: Yasal çerçevede mücadelemiz devam edecektir

Bakanlıktan ‘Spotify’ açıklaması: Yasal çerçevede mücadelemiz devam edecektir

Aşure Günü ne zaman başlar ve biter 2025? Hicri takvime göre Muharrem’in 10. günü ne zaman?

Aşure günü ne zaman, sorusu 2025 Diyanet dini günler takvimi ile yanıt buldu. Paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesi olan aşure dağıtımları, aşure günü ile beraber gerçekleşecek. Dini kaynaklara göre muharrem ayının 10. günü oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir. Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir. Peki, aşure günü ne zaman, hangi tarihte? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.

Soruların sızdığı iddiası! LGS iptal mi? Milli Eğitim Bakanı açıkladı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, soru kitapçığının erken yayılması sonrası ‘sınav iptal edilecek’ iddialarına yanıt verdi. Milyonlarca öğrenci sınavın iptal edilip edilmediğini merak ederken açıklama Milli Eğitim Bakanı’ndan geldi.

Oya Budak olayı nedir? Oya Budak kimdir, kaç yaşındaydı?

Oya Budak olayı kamuoyunun gündeminde yer aldı. İstanbul Sarıyer’de yaşanan dehşet verici bir olay, Türkiye’yi derinden sarsarak kadın cinayetleri ve cinsel istismar konularını yeniden gündeme taşıdı. 18 yaşındaki Oya Budak, 6 ay önce cinsel istismara uğraması sonucu hamile kalmış, bu süreçte nişanlısı tarafından terk edilmiş ve eski nişanlısı Samet T. tarafından “konuşmak” için çağırıldığı buluşmada göğsünden vurularak 5,5 aylık bebeğiyle birlikte katledildi. Peki, Oya Budak kimdir, kaç yaşındaydı?

YDS/İngilizce sınav yerleri açıklandı mı? YDS sınav giriş belgesi nereden, nasıl indirilir?

YDS/İngilizce sınav giriş yerleri açıklandı. 2025 Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2025-YDS/İngilizce), 5 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleştirilecek. Sınav için başvurular 20-26 Mayıs tarihlerinde alınmıştı. Adayların, sınava girecekleri bina/salonlara atanma işlemleri tamamlandı. Peki YDS sınav giriş belgesi nereden, nasıl indirilir? YDS/İngilizce sınavı ne zaman, saat kaçta yapılacak? İşte ayrıntılar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir